Her gün eriyor! 100’den fazla yanardağ aktif hale gelecek

Antarktika’daki Yanardağlar ve Küresel Isınmanın Etkisi

Antarktika’nın Transantarktik Dağları, doğu ve batı olarak ikiye ayrılan bir kıtayı oluşturur. Bu dağlar arasında ünlü Erebus Dağı gibi dev volkanlar bulunmakla birlikte, çoğu insan tarafından pek bilinmeyen ve bazıları buzun altında bile gömülü olan yanardağlar da yer alır.

Yer altındaki buz tabakalarının erimesi sadece deniz seviyesinde yükselmeye neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yer altındaki kayaların üzerine binen basıncı da azaltır.

Live Science’da yer alan bir habere göre, bu durum Antarktika’da volkanik aktivitelerde bir artışa yol açabilir. Coonin ve ekibinin yaptığı simülasyonlar, Antarktika’daki buz kaybının gömülü yanardağlardaki patlama sıklığını ve büyüklüğünü artırabileceğini göstermektedir.

Buzun erimesi, yer altındaki magmanın üzerindeki basıncı azaltarak sıkışmış magmanın genişlemesine sebep olur. Bu genişleme, magma odalarının duvarlarına daha fazla basınç uygular ve patlamaları tetikleyebilir.

Ayrıca bazı magma odaları, genellikle magmanın içinde çözünmüş halde bulunan uçucu gazları içerir. Buz eridiğinde bu gazlar, soda şişesinin açılmasıyla meydana gelen karbonatlaşmaya benzer bir şekilde hızla dışarı çıkar ve odadaki basıncı artırır.

Buz altı yanardağlarının patlamaları yüzeyde hemen fark edilmeyebilir, ancak bu durum buz tabakası üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Patlamalardan yayılan ısı, yüzeydeki buzun erimesini hızlandırabilir ve üstteki buz tabakasını zayıflatabilir.

Bilim insanları, bu sürecin oldukça yavaş ve yüzlerce yıl boyunca gerçekleştiğini belirtmektedir. Ancak bu, insan kaynaklı küresel ısınma durdurulsa bile geri bildirim döngüsünün devam edebileceği anlamına gelir.

Son buzul çağında Antarktika’daki buz tabakasının çok daha kalın olduğu düşünülmektedir ve aynı basınç azaltma ve magma genişleme süreçlerinin geçmiş patlamalara katkıda bulunmuş olabileceği öne sürülmektedir.

Antarktika’daki olası volkanik aktiviteler, kıtanın ekosistemi için olduğu kadar küresel deniz seviyeleri ve iklim üzerindeki etkileri nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Milli halter Fatmagül Çevik, dünya şampiyonu

Milli halterci Fatmagül Çevik, genç kadınlar +87 kiloda toplamda elde ettiği 245 kiloluk dereceyle dünya şampiyonu oldu.

Skype tarih oldu!

Skype tarih oldu!

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

iQOO Neo 10 için geri sayım: Batarya özellikleri ortaya çıktı!

iQOO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Neo 10 modelini tanıtacak. Son gelişmeler, akıllı telefonun tanıtım öncesi önemli bir eşiği aştığını gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar! iQOO …

Casio’nun yeni karbon fiber saat modeli tanıtıldı

Casio, ikonik G-SHOCK serisine yeni bir model daha ekledi. MTG-B2000YBD-2A adıyla tanıtılan bu saat, karbon fiberle güçlendirilmiş yapısıyla sağlamlığı ve hafifliği bir araya getiriyor. Mayıs 2025 itibarıyla satışa sunulan model, şık siyah …

Samsung’un One UI 7 güncellemesi pil tüketimini artırabilir: Bu bir sorun değil

Samsung’un yeni yazılım güncellemesi One UI 7’yi yükleyen Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 kullanıcıları, cihazlarının normalden daha hızlı şarj tükettiğinden şikayetçi durumdalar. Bazı kullanıcılar, günlük kullanımda bile cihazlarını birkaç kez …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir