Rahim ağzı kanseriyle savaşta en etkili iki yöntem: HPV aşısı ve düzenli tarama

Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

1 – 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerinde, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir tür kanser olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.

HPV’nin kadınlarda sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Ürün, 100’den fazla türün bulunduğunu ancak sadece bazı türlerin kansere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğundan sorumlu olduğunu belirtti.

Serviks Kanserine Yönelik Bilgiler

Kanser Nedenleri: Ortalama tanı yaşı 50’dir ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yapmamanın etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.

HPV-DNA Testi ve PAP-Smear: HPV aşısının önemine vurgu yapılırken, erken teşhis için HPV-DNA testi ve PAP-Smear gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Hedefe Yönelik Tedavi: İmmünoterapiler, kanser hücrelerini hedef alan ve ilerlemiş vakalarda umut vadeden tedaviler arasında yer alıyor. Radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların da önemli sonuçlar doğurduğu ifade edildi.

Düzenli Tarama: Serviks kanserini önlüyor ve yönetilebilir hale getiriyor. Bu sebeple taramaya katılımın ve aşı farkındalığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Düzenli tarama yaptırmamanın risk oluşturduğu ve hastalığın erken teşhisinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.

​​​​​​

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.