Rahim ağzı kanseriyle savaşta en etkili iki yöntem: HPV aşısı ve düzenli tarama

Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

1 – 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerinde, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir tür kanser olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.

HPV’nin kadınlarda sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Ürün, 100’den fazla türün bulunduğunu ancak sadece bazı türlerin kansere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğundan sorumlu olduğunu belirtti.

Serviks Kanserine Yönelik Bilgiler

Kanser Nedenleri: Ortalama tanı yaşı 50’dir ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yapmamanın etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.

HPV-DNA Testi ve PAP-Smear: HPV aşısının önemine vurgu yapılırken, erken teşhis için HPV-DNA testi ve PAP-Smear gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Hedefe Yönelik Tedavi: İmmünoterapiler, kanser hücrelerini hedef alan ve ilerlemiş vakalarda umut vadeden tedaviler arasında yer alıyor. Radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların da önemli sonuçlar doğurduğu ifade edildi.

Düzenli Tarama: Serviks kanserini önlüyor ve yönetilebilir hale getiriyor. Bu sebeple taramaya katılımın ve aşı farkındalığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Düzenli tarama yaptırmamanın risk oluşturduğu ve hastalığın erken teşhisinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.

​​​​​​

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Ankilozan Spondilit Farkındalığı İçin Yürüdüler!

Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışıyor. Romatologlar ve hastalar ankilozan spondilit hastalığına dikkat çekmek için yürüdü

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Bütün uzmanlar aynı şeyi söylüyor! 1 bardağı boğaz ağrısını alıp götürüyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Aksaray’da Bisiklet ile Elektrikli Skuter Çarpıştı: 2 Yaralı

Bisiklet ile elektrikli skuter çarpıştı: 2 yaralı AKSARAY – Aksaray’da bisiklet ile elektrikli skuterin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 sürücü yaralandı. Kaza, Zincirli Mahallesi 502 Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir