Diyetisyenleri ikiye ayıran yumurta efsanesi çürütüldü! FDA son noktayı koydu…

Yumurtaların Sağlığa Etkileri

Yumurtalarla ilgili birçok efsane yıllar içinde uzmanlar tarafından çürütüldü. Beslenme uzmanları ve sağlık otoriteleri, her birkaç yılda bir yumurtanın ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda fikir birliği sağlayamıyor. Ancak, yapılan bilimsel araştırmalar, yumurtaların besin değeri yönünden zengin olduğunu ancak aşırı tüketilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) 19 Aralık 2024 tarihinde verdiği kararla, yumurtaların sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul edildiği duyuruldu. Yumurtaların vücuda protein, vitamin ve mineral değerleri sağladığı ve doğru miktarlarda tüketildiğinde olumsuz bir etkisinin olmadığı belirtildi.

FDA, sağlıklı olarak nitelendirilen gıdaları yeniden değerlendirdi ve beyaz ekmek, şeker içeren yoğurtlar ve kahvaltılık gevrekler gibi yiyecekleri listeden çıkardı. Bunun yerine, yumurta ve somon gibi besin değeri yüksek, vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Bu güncelleme, tüketicilere daha doğru bilgi sunarak sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Sonuç olarak, yumurtaların sağlık açısından faydaları olsa da tüketim miktarı kişisel sağlık durumu ve diyet alışkanlıkları göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Her şeyde olduğu gibi, yumurtalar da dengeli bir şekilde tüketildiğinde fayda sağlayabilir.

Related Posts

Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabahları ölçtünüz mü?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?