Mısır’da 100 yıl sonra bir ilk! 3 bin 500 yıllık gizem çözüldü

Aslında mezarın girişi ve ana geçidi 2022 yılında keşfedilmişti. Ancak kazı çalışmalarının devam etmesiyle, mezarın Kral Thutmose II’ye ait olduğuna dair kanıtlar gün yüzüne çıktı. Mısır Yüksek Antikalar Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohamed Ismail Khaled, bulunan kap parçalarının üzerindeki yazıtların Thutmose II’yi “ölü kral” olarak tanımladığını ve yanında eşi Kraliçe Hatshepsut’un adının geçtiğini belirtti.

Ancak Kral Thutmose II’nin mumyası, 19. yüzyılda mezarına yakın bir bölgede bulunmuştu. Arkeologlar, mumyanın muhtemelen mezarın antik dönemde yağmalanmasının ardından başka bir yere taşındığını düşünüyor.

Mezarın durumu oldukça kötü. Kralın ölümünden kısa bir süre sonra meydana gelen seller nedeniyle iç kısımdaki harç parçaları dökülmüş ve yapının korunmasını zorlaştırmış. Buna rağmen, mezarda bazı önemli bulgular tespit edildi. Zemininde beyaz sıva bulunan bir koridor, mezar odasına açılıyor ve burada mavi yazıtlar, sarı yıldız motifleri ve Eski Mısır’ın dini metinlerinden “IImydwat” adlı kitabın bölümleri bulunuyor.

Thutmose II, Mısır’ın 18. Hanedanı’nın dördüncü firavunuydu. Hükümdarlık süresi konusunda farklı görüşler olsa da, yaklaşık 1493-1479 M.Ö. veya 1482-1479 M.Ö. yılları arasında tahtta kaldığı düşünülüyor. 30 yaşında hayatını kaybettiği biliniyor.

Mısır’ın 18. Hanedanı, 200 yıldan uzun süre hüküm sürdü ve Thutmose II’nin babası Thutmose I, oğlu Thutmose III ve eşi Kraliçe Hatshepsut gibi isimler bu dönemde büyük izler bıraktı. Thutmose I, Krallar Vadisi’nde mezar yaptıran ilk firavun olurken, Thutmose III fetihleri nedeniyle “Mısır’ın Napolyon’u” olarak anıldı. Kraliçe Hatshepsut ise ticareti genişletmesi ve inşa ettiği yapılarla tarihe geçti.

Thutmose II’nin adı ise daha çok Nubya’daki bir ayaklanmayı bastırması ve Levant bölgesindeki isyanları durdurmasıyla anılıyor. Ancak, arkeologlar onun mezarını 18. Hanedan’dan kalan “kayıp krallar” arasındaki son büyük keşif olarak değerlendiriyor.

Mezar, Krallar Vadisi’nden yaklaşık 1,4 mil uzaklıkta bulunan Thebes Dağı’nda ortaya çıkarıldı. Başlangıçta, bu yapının Thutmose II’nin oğlunun eşine ait olduğu düşünülüyordu, çünkü mezar, eşi ve üvey kız kardeşi Kraliçe Hatshepsut’un mezarına oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Bu keşif, Mısır’daki son yılların en önemli arkeolojik buluntularından biri olarak kabul ediliyor. Arkeologlar, burada keşfedilen eserlerin, Thutmose II’nin dönemi ve bölgenin tarihi hakkında önemli bilgiler sunduğunu vurguluyor. Ancak mezarda Tutankhamun’un mezarında bulunan 5.000’den fazla eserin aksine, çok daha az sayıda defin eşyası bulundu.

Tutankhamun’un mezarı, 4 Kasım 1922’de Howard Carter ve ekibi tarafından keşfedilmiş ve kazılar 10 yıl sürmüştü. Bu keşif, altın defin maskesi, heykeller ve paha biçilemez objelerle dolu olması nedeniyle tarihin en zengin mezarlarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak Thutmose II’nin mezarı, tarihsel önemi yüksek olmasına rağmen, çok daha mütevazı bir yapıya sahip.

Related Posts

AGS ne zaman yapılacak? Sınav tarihi ve başvuru tarihi takvim aracılığıyla duyuruldu

2025 AGM sınavı ve başvuru tarihleri ne zaman, sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek “MEB-AGS” sonuçları doğrultusunda yapılacak. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek. Söz konusu sınavın başvuruları mayıs ayında yapılacak. Peki, AGS başvuru ücreti belli oldu mu? İşte, ayrıntılar.

HIDRELLEZ TARİHÇESİ VE KÖKENİ || Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdrellez neden kutlanır?

Hıdrellez hikayesi ve anlamı, günün merak edilen konu başlıklarından biri. Anadolu’da, aharın habercisi “Hıdırellez”, asırlardır nesilden nesile aktarılıyor. Bu özel gün Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın ortak çalışması sonucu 2017’de ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ne kaydettirilen Hıdırellez, kutlamalarla da gelecek nesillere aktarılıyor. Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez olarak anılan bu günle ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Peki Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdırellez İlyas ve Hızır kimdir, neden buluşur? İşte ayrıntılar…

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı: 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından sorgulanıyor. Adaylar, sınavın tamamlanmasıyla birlikte soru ve cevapların ÖSYM üzerinden yayımlanmasını ve HMGS sonuç tarihini merak ediyor. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

23 Nisan’da ne oldu?

23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı tarihtir. TBMM, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan Ankara’da açıldı ve ülkenin yönetim merkezi haline geldi. Türkler için en önemli günlerden biri olan …

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …