Parkinson hastalarına umut olan tedavi: Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Yeni Bir Umut

Parkinson, hayat kalitesini düşüren ve en basit kas hareketlerinin bile güçlükle yapılmasına neden olan insanların korkulu rüyası haline geliyor. Beyinde dopamin adı verilen maddenin eksilmesiyle ortaya çıkan bu hastalık, titreme, tutukluk ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtilerle seyreden, kronik, dejeneratif ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır.

Psikolojik yönleriyle de dikkat çeken bu hastalık, fiziksel etkilerinin yanı sıra hastaların günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir ve zamanla kişinin bağımsız yaşamını zorlaştırabilir.

İlaç tedavileri genellikle başlangıç evrelerinde etkili olsa da ilerleyen dönemlerde yetersiz kalabilir. Ancak, gelişen teknoloji ve modern tıp sayesinde, Parkinson hastaları için umutlar tükenmemektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) tarafından sağlanan Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavi yöntemlerinin hastaların hayatında nasıl bir fark yarattığını Dünya Parkinson Günü kapsamında açıkladı.

Cerrahi Müdahalenin Önemi

Parkinson hastalığı genellikle sadece titreme ile sınırlı kalmaz; hareketlerde yavaşlama ve donukluk gibi belirtiler de gösterebilir. İlk kez 1817’de İngiliz hekim James Parkinson tarafından tanımlanan bu hastalık, bazı bireylerde ilaç tedavilerine yeterli yanıt vermez.

Yaşam kalitesinin sürdürülememesi ya da ilaçların olumsuz etkilerinin hissedilmesi durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Medipol Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Ali Zırh, bu yenilikçi uygulamaların, tıbbi tedaviden fayda görmeyen başta Parkinson hastaları olmak üzere bazı hareket bozukluklarında önemli bir alternatif sunduğunu belirtmektedir.

Beyin Pili Tedavisiyle Yaşamı Geri Döndürmek Mümkün

Beyin Pili uygulaması, beyine iki ince elektrot yerleştirilerek elektriksel uyarım verilmesiyle gerçekleştirilir. Doç. Dr. Zırh, bu yöntemin nöromodülasyon olarak adlandırıldığını ve beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesini uyarıp, baskılayıp veya değiştirebildiğini belirtmektedir.

Doç. Dr. Zırh, “Bu tedavi sayesinde beyindeki hücrelerin aktivitelerini değiştirerek hastaların bağımsız yaşamalarını sağlayabiliyoruz. Hastalığın ilk yıllarına geri döndürebildiğimiz hastalarımızın bağımsızlık kazanmaları, eski sağlıklı günlere yaklaşmaları anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Akıllı Ses Ötesi Tedavisiyle Titremeye Son

Doç. Dr. Zırh, Beyin Pili’nin yanı sıra Akıllı Ses Ötesi tedavisinin de önemli bir yöntem olduğunu belirtti. Bu tedavinin, lazer benzeri bir yakma işlemiyle gerçekleştiğini ve pek çok hareket bozukluğunda etkili olduğunu vurguladı.

Parkinson Hastaları İçin Yeniden Umut Doğuyor

İlerleyen evrelerde dahi Parkinson hastalığının çözüm yollarının bulunduğunu belirten Doç. Dr. Zırh, daha fazla hasta için umut olduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Zırh, “Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı veya hastalığın etkilerini azaltmak için cerrahi müdahalenin gerektiği durumlarda, hastalarımıza Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavileriyle yaşamın tadını çıkarmalarını sağlıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Zırh, Dünya Parkinson Günü’nü kutlayarak tüm hastalara ve hasta yakınlarına sağlıklı ve huzurlu günler diledi.

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.