‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük: Depreme Dayanıklı ASM’ler Şart!

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) depreme karşı dayanıksızlığı gündeme taşındı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, her mahallede hizmet sunan ASM’lerin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde depreme karşı herhangi bir kriterin aranmadığını dile getirdi.

Mengücük, “ASM’lerin, yeni açılan sanal ASM’ler dâhil, depreme karşı dayanıklılıklarının sorgulanmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi riskli bölgelerde, aile hekimleri yıkım kararı alınan binaları terk etmek zorunda kalıyor ancak alternatif bir yer gösterilmiyor. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamaması için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

‘İhmalin Sonuçları Çok Önemli Olabilir’

Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ASM’lerin depreme dayanıklı, müstakil ve sağlık hizmetlerine uygun kamu binaları olması gerektiğinin altını çizen Mengücük, “Güçlendirilmiş, mühendislik standartlarına uygun ASM’ler, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlayabilir ve acil ihtiyaçlara hızla cevap verebilir. Ancak bugüne kadar bu yönde bir planlama yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da hizmet veren 1000’den fazla ASM olduğunu belirten Mengücük, bu merkezlerin yüzde 70’inin kamu binalarında bulunduğuna dikkat çekti. Geri kalan merkezlerin ise genellikle hekimler tarafından kiralanan apartman zemin katlarındaki mekânlarda hizmet verdiğini açıkladı. Bu durumun ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Mengücük, “Yıllardır İstanbul’da büyük bir depremin olabileceği bilinmesine rağmen, ASM’ler için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu ihmallerin sonuçları çok ağır olabilir.” dedi.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.