Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Kene Uyarısı: Prof. Dr. İlhan Çetin’den Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı İçin Önlemler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak tabiata yayıldığını ve vakaların da artmaya başladığını vurguladı. Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu belirten Çetin, özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle doğada kene sayısının artacağını söyledi.

Risk altındaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çetin, arazide bulunan kişilerin eve döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi. Ayrıca, insanların kalabalık olarak bulunduğu piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde kenelerin bulunabileceği yerlerde ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, mayıs ve ağustos ayları arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artışların olduğunu ifade ederek, temmuz ve ağustosun en yüksek vaka sayılarına sahip aylar olduğunu söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, “Aşı çalışmaları yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Şu anda etkinlik seviyesi çok daha yüksek olan KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması 2-3 merkezde sürüyor. İlaç geliştirme çalışması da bazı merkezlerde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çetin, aşı ve ilaç çalışmaları sonucunda hastalığa karşı önlemler alarak riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası konsorsiyumlarla iş birliği yapıldığını ve bu çalışmalardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Related Posts

56 kişiye mezar olmuştu… Nilüfer Apartmanı davasında skandal savunma: ‘Müvekkilim görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin hayatını kaybettiği Nilüfer Apartmanı davasında firari sanık Süleyman Çağan’ın avukatı, “Müvekkilim, yıkılan binanın inşaat sürecinde yapı denetiminde yardımcı kontrol elemanı olarak görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir” dedi.

Şili’de ambulans uçak düştü! 6 ölü

Güney Amerika ülkesi Şili’de ambulans uçağın düşmesi sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sağ ve sol elini karıştırdı uçak alev aldı

İngiltere’de geçen yıl yaşanan bir uçak yangınının detayları ortaya çıktı. Pilot ve yardımcı pilotun akıl almaz hatası, kayıtlara geçti…

Müebbetle aranıyordu: 2 kadın katili firari yakalandı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 2 kadını öldürmekten hakkında 2 kez müebbet cezası verilen firari G.S. (53), polisin düzenlediği baskınla yakalandı.

AKP’nin karnesi belli, İstanbul buna göre kararını verdi

Gökce, Murat Kurum’un ‘İstanbul’u depreme 2 yılda hazırlarız’ sözüne, “İstanbul’un oy vermediği, bir
insanın konuşurken daha dikkatli olması gerekir” dedi.

Kılıçdaroğlu ‘Aklan da gel’ derdi

CHP, kamuoyu önünde İmamoğlu’na sahip çıksa da İBB’deki yolsuzluklar konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir grup, “Soruşturma Kılıçdaroğlu döneminde olsa Ekrem Bey’in istifası istenirdi. Aklanana kadar da görevine dönemezdi” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir