‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım


ABD, İsrail’i Gazze’deki “Soykırım” ile Suçlayan BM Raportörüne Yaptırım Uygulama Kararı Aldı

ABD, İsrail’e Gazze’de “soykırım” yapmakla suçlanan Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararı aldı. İtalya vatandaşı olan Albanese, Filistin’deki insan hakları durumunu raporlamakla görevli bağımsız bir uzman olarak tanınıyor. Ancak ABD’nin yaptırım kararı tepkilere yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio İtalyan Raportörü Eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada İtalyan raportörü “taraflı ve kötü niyetli” faaliyetlerde bulunmakla suçladı. Rubio, Albanese’ye uygulanan yaptırım kararını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) verdiği destekle ilişkilendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Şubat ayında imzaladığı bir kararname, ICC ile bağlantılı kişilerin ABD’ye girmesini ve ülkede mülk ve varlık satın almasını engelleyebilecek yaptırımlar öngörüyordu. Bu çerçevede Albanese’ye yönelik yaptırım kararı da alındı.

ABD’li Bakan Rubio, BM raportörünü “antisemitizm ve teröre destekle” de itham etti.

İtalyan Raportörün ABD Yönetimi ile Gerilimi

İtalyan raportör bir süredir Filistin’deki İsrail saldırıları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili raporları ve açıklamaları nedeniyle ABD yönetimi de dahil bir kesimin hedefindeydi. Albanese, haziran sonundaki raporunda, Filistin’de soykırım yapıldığını iddia ederek, bu durumdan şirketlerin kar elde ettiğini belirtti.

Albanese, ABD’nin yaptırım kararını eleştirdiği sosyal medyada, “Adaletin yanında kararlı bir şekilde duruyorum” açıklamasını yaptı.

İtalyan raportör, Adaleti savunan bir ülke geleneğinden geldiğini ve bu geleneği onurlandırmayı amaçladığını belirtti.

Yaptırım Kararına Tepkiler

BM Özel Raportörü’ne yönelik yaptırım kararına insan hakları kuruluşlarından eleştiriler geldi. BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Jurg Lauber, ABD’nin Gazze politikasını eleştiren bir uzmana yaptırım uygulama kararını üzüntüyle karşıladığını belirtti. Uluslararası Af Örgütü ise yaptırım kararını “uluslararası adaletin temel ilkelerine utanç verici bir saldırı” olarak niteledi.

Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, özel raportörlerin görevlerini yerine getirmek için atanırken hükümetleri memnun etmek için değil, insan haklarını savunmak için görev yaptıklarını vurguladı. Callamard, yaptırımların Albanese’nin yeni bir rapor yayınlamasının ardından hızla uygulanmasını eleştirdi.

Raporda İtalyan savunma devi Leonardo’nun da aralarında bulunduğu bazı şirketlerin “suç ortaklığı” suçlamasına maruz kaldığı belirtiliyor.


Related Posts

Trump tarih verdi: AB ve Meksika hedefte

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliğine ve Meksika’ya %30 ek gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı.

O paylaşımı apar topar sildi… Erdoğan’ın başdanışmanının ‘Bakan Ersoy’ eleştirisi ortalığı karıştırmıştı: AKP’li Mehmet Metiner’den önce destek, sonra geri adım!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sözleri ortalığı karıştırırken, Saral’a destek çıkan Mehmet Metiner attığı tweeti apar topar sildi.

Rusya Kiev’e 3 gündür aralıksız saldırıyor

Rusya’nın Kiev’e düzenlediği ikinci büyük saldırı iki can aldı, en az 13 kişi yaralandı. Hava savunma sistemleri gece boyunca devredeydi. Vatandaşlar sığınaklarda sabahlarken başkentte çok sayıda yangın çıktı.

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …

AKP’li belediye başkanının “torpil” listesine SÖZCÜ ulaştı

Aksaray’ın AKP’li eski Eskil ilçe Belediye Başkanı Necati Belgemen, halefi mevcut Belediye Başkanı Mustafa Zavlak’a belediyede işe alımlarla ilgili sert tepki gösterdi. Belgemen, AKP’li Başkan Zavlak’ın belediyeye eş, dost ve akrabalarını aldığını söyledi. AKP’li Başkanın gündeme getirdiği işe alınanların listesine SÖZCÜ ulaştı.