Türkiye’nin 3’üncü yeni çeşidi! Tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabilecek

OMÜ’nün Ürettiği Yeni Kenevir Çeşidi ‘Gizlence’ Türk Tarımına Sunulacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin üçüncü yerli kenevir çeşidinin hasadını gerçekleştirdi. Bu yeni çeşide “Gizlence” adı verilirken, tescil başvurusunun Ocak 2025’te Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılması bekleniyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “2027’de ‘Gizlence’yi Türk tarımına sunmayı hedefliyoruz. Bu yeni çeşidimiz, önceki yerli türler olan ‘Vezir’ ve ‘Narlı’ya göre daha yüksek lif kalitesine sahip. Aynı zamanda tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabilir özellikte.” şeklinde açıklamada bulundu.

OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin yeni kenevir çeşidinin hasadını yapmaktan mutluluk duyuyor. ‘Gizlence’ adını verecekleri yeni çeşit için tescil sürecinin yaklaşık 2 yıl sürebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Selim Aytaç, “Ocak ayında tescil için Tarım Bakanlığına başvuracağız. Tescil süreçleri 2 yıl alabilir. Umarım 2027 yılında bu çeşidimizi de Türk tarımına kazandırabiliriz.” dedi. Aytaç, çeşidin geliştirilme sürecine ve gelecekteki potansiyeline ilişkin detayları paylaştı. Kenevirin ilaç etkin maddesi üretimi için de önemli adımlar atan Enstitü, Samsun’un Havza ilçesinde büyük bir fabrika kuruyor. Bu girişimle kenevir üretim kapasitesinin artması hedefleniyor.

Prof. Aytaç, Türkiye’de kenevir ekim alanlarının 2024 yılı itibarıyla 13.750 dekar olduğunu belirtti. Aynı zamanda, ülkenin çeşitlendirilmiş kenevir türlerine olan ihtiyacını vurgulayarak, Enstitü’nün yeni ve verimli çeşitler geliştirdiğini söyledi. ‘Gizlence’ adı verilen çeşit, uzun soluklu ıslah çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış ve diğer yerli ve yabancı türlerle karşılaştırılacak.

Related Posts

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …

AKP’li belediye başkanının “torpil” listesine SÖZCÜ ulaştı

Aksaray’ın AKP’li eski Eskil ilçe Belediye Başkanı Necati Belgemen, halefi mevcut Belediye Başkanı Mustafa Zavlak’a belediyede işe alımlarla ilgili sert tepki gösterdi. Belgemen, AKP’li Başkan Zavlak’ın belediyeye eş, dost ve akrabalarını aldığını söyledi. AKP’li Başkanın gündeme getirdiği işe alınanların listesine SÖZCÜ ulaştı.

Netanyahu Trump’a, ‘duadan uçak’ hediye etti

Netanyahu, Trump’a B-2 bombardıman uçağı formunda özel tasarım bir mezuzah hediye etti. Bu sembolik jest, İran’a yönelik son saldırıya gönderme niteliği taşırken iki ülke arasındaki askeri iş birliğini de vurguladı.

BASKİ’ye 6.6 milyon TL ceza

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde arıtılmamış kentsel atık suyu denize deşarj ettiği belirlenen BASKİ’ye, Çevre Bakanlığı tarafından 6 milyon 687 bin TL para cezası kesildi.

Adalet Bakanı’ndan flaş açıklama: İmamoğlu Adım Adım canlı yayına

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, CHP’nin “İBB’ye yönelik yargılamalar TRT’de yayımlansın” çağrısına verdiği desteğe ilişkin konuştu. Tunç, “Görüş birliği sağlanırsa takdir TBMM’nin” dedi.