Almanya’da kriz derinleşiyor: İflaslar 15 yılın zirvesinde

Almanya’da Şirket İflasları Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı

Almanya’da, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan şirket iflasları, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ülke genelinde iflasların en çok arttığı sektörler arasında yüzde 47’lik bir artışla hizmetler sektörü ön plana çıkarken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir yükseliş görüldü. Ekonomistlere göre, artan iflaslar doğrudan küresel ekonomik belirsizlikler ve iç pazarın zorluklarıyla ilişkilendiriliyor.

2023 yılının son çeyreğinde iflas eden şirket sayısı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak ekonomik açıdan endişe verici bir durumu ortaya koyuyor.

İflaslar Yüzde 36 Artış Gösterdi, 38 Bin Çalışan Etkilendi

Halle Institute for Economic Research’ün (IWH) yaptığı araştırmaya göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre iflas eden şirket sayısında yüzde 36’lık bir artış yaşandı ve yaklaşık 38 bin çalışan bu durumdan etkilendi.

Bu seviyeler en son 2009 ortasındaki küresel mali kriz döneminde görülmüştü.

Enstitü, artan iflasların kısmen mevcut krizden ve enerji ile iş gücü maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, durumu endişe verici buldu.

Enstitünün iflas araştırmaları biriminin yöneticisi Steffen Mueller, faiz oranlarının yükseltilmesi ve desteklerin kesilmesiyle, 2022 yılında gerçekleşmesi gereken iflasların şimdi gerçekleşmeye başladığını belirtti. Uzun yıllarca süren düşük faizler ve koronavirüs salgını dönemindeki sübvansiyonların iflasları geciktirdiğini belirten Mueller, şimdi ise gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini dile getirdi.

Hizmetler sektöründe yıllık yüzde 47 artışla en çok iflasların yaşandığı sektör olurken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir artış gözlendi.

Related Posts

Yerli ve milli yapay zekâ için girişimler destekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve özgün yeni yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Kayıt yaptırmayan sürücülere dev cezalar yolda: Bugün son gün!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması bugün itibarıyla zorunlu oldu. Sisteme kayıt yaptırmayan ticari araç sahipleri, vergi avantajlarından mahrum kalacak ve yüksek para cezalarıyla karşılaşacak.

Ticaret Bakanlığı’ndan ağır ceza! 289 işletmeye 114.7 milyon TL

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarıyla mücadelede etkin ve kararlı duruşunu sürdürdüğü belirtildi. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde …