Almanya’da kriz derinleşiyor: İflaslar 15 yılın zirvesinde

Almanya’da Şirket İflasları Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı

Almanya’da, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan şirket iflasları, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ülke genelinde iflasların en çok arttığı sektörler arasında yüzde 47’lik bir artışla hizmetler sektörü ön plana çıkarken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir yükseliş görüldü. Ekonomistlere göre, artan iflaslar doğrudan küresel ekonomik belirsizlikler ve iç pazarın zorluklarıyla ilişkilendiriliyor.

2023 yılının son çeyreğinde iflas eden şirket sayısı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak ekonomik açıdan endişe verici bir durumu ortaya koyuyor.

İflaslar Yüzde 36 Artış Gösterdi, 38 Bin Çalışan Etkilendi

Halle Institute for Economic Research’ün (IWH) yaptığı araştırmaya göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre iflas eden şirket sayısında yüzde 36’lık bir artış yaşandı ve yaklaşık 38 bin çalışan bu durumdan etkilendi.

Bu seviyeler en son 2009 ortasındaki küresel mali kriz döneminde görülmüştü.

Enstitü, artan iflasların kısmen mevcut krizden ve enerji ile iş gücü maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, durumu endişe verici buldu.

Enstitünün iflas araştırmaları biriminin yöneticisi Steffen Mueller, faiz oranlarının yükseltilmesi ve desteklerin kesilmesiyle, 2022 yılında gerçekleşmesi gereken iflasların şimdi gerçekleşmeye başladığını belirtti. Uzun yıllarca süren düşük faizler ve koronavirüs salgını dönemindeki sübvansiyonların iflasları geciktirdiğini belirten Mueller, şimdi ise gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini dile getirdi.

Hizmetler sektöründe yıllık yüzde 47 artışla en çok iflasların yaşandığı sektör olurken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir artış gözlendi.

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Şirketlerden art arda ilk çeyrek açıklamaları

Farklı sektörlerdeki şirketler 2025 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Karahan’dan enflasyon açıklaması: Para politikasında ‘sıkı ve kararlı duruş’a devam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, Nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,00 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 37,46 oldu. Türkiye …

Brent petrol yeniden 60 doların üzerinde

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı sonrası gerilemesinin ardından yatırımcıların alımlarıyla yeniden yükselişe geçti. Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir