Almanya’da kriz derinleşiyor: İflaslar 15 yılın zirvesinde

Almanya’da Şirket İflasları Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı

Almanya’da, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan şirket iflasları, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ülke genelinde iflasların en çok arttığı sektörler arasında yüzde 47’lik bir artışla hizmetler sektörü ön plana çıkarken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir yükseliş görüldü. Ekonomistlere göre, artan iflaslar doğrudan küresel ekonomik belirsizlikler ve iç pazarın zorluklarıyla ilişkilendiriliyor.

2023 yılının son çeyreğinde iflas eden şirket sayısı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak ekonomik açıdan endişe verici bir durumu ortaya koyuyor.

İflaslar Yüzde 36 Artış Gösterdi, 38 Bin Çalışan Etkilendi

Halle Institute for Economic Research’ün (IWH) yaptığı araştırmaya göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre iflas eden şirket sayısında yüzde 36’lık bir artış yaşandı ve yaklaşık 38 bin çalışan bu durumdan etkilendi.

Bu seviyeler en son 2009 ortasındaki küresel mali kriz döneminde görülmüştü.

Enstitü, artan iflasların kısmen mevcut krizden ve enerji ile iş gücü maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, durumu endişe verici buldu.

Enstitünün iflas araştırmaları biriminin yöneticisi Steffen Mueller, faiz oranlarının yükseltilmesi ve desteklerin kesilmesiyle, 2022 yılında gerçekleşmesi gereken iflasların şimdi gerçekleşmeye başladığını belirtti. Uzun yıllarca süren düşük faizler ve koronavirüs salgını dönemindeki sübvansiyonların iflasları geciktirdiğini belirten Mueller, şimdi ise gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini dile getirdi.

Hizmetler sektöründe yıllık yüzde 47 artışla en çok iflasların yaşandığı sektör olurken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir artış gözlendi.

Related Posts

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …