Almanya’da tüketici güveni dipte: Ekonomide belirsizlik sürüyor

Almanya’da Tüketici Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Almanya’da bu ay için eksi 20,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, haziran ayı için 0,9 puan artışla eksi 19,9 puana yükselmesine rağmen artan belirsizlikle düşük seviyede istikrar aramaya devam etti.

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ile Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından hazırlanan gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi sonuçları açıklandı.

Mayıs ayında eksi 20,8 puan, haziran ayında ise 0,9 puan artarak eksi 19,9 puana yükselen Tüketici Güven Endeksi, art arda üçüncü ayda da artış gösterdi. Endeks, uzun vadeli ortalama olan 10 puanın oldukça altında seyretmeye devam etti.

GfK’ye göre, tüketici duyarlılığını azaltan hem hafif bir şekilde azalan satın alma eğilimi hem de artan tasarruf eğilimi bulunuyor.

Almanya’da tüketici duyarlılığı son derece düşük ve belirsizlik yüksek seviyede olarak devam ederken, ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkiler de sürüyor. Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, tüketicilerin tasarruf etmeye yönlendirildiğini belirtti.

Almanya’da işsizlik rakamlarındaki yükseliş ve şirket iflaslarındaki artış, çalışanların endişesini artırarak ekonomik sıkıntıları daha da derinleştiriyor.

Alman ekonomisi, beklenenden daha güçlü bir şekilde büyüme kaydetse de, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı ekonomide belirsizliğe neden oluyor.

EKONOMİK BÜYÜME İÇİN ÖZEL RİSKLER BULUNUYOR

Tarife savaşları ve küresel ticareti olumsuz etkileyen Trump’ın politikaları, Alman ekonomisinin büyümesinde özel risk olarak görülüyor. Ülke ekonomisi, imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olduğu için üretimdeki zayıflıktan etkileniyor.

Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle Alman ekonomisi 2024 yılında gerilerken, hükümetin büyüme beklentileri de düşüş gösterdi. Ekonomi 2025 yılında büyüme görmezse, üç yıldır art arda küçülme yaşanmış olacak.

Ekonominin büyüme tahminleri düşerken, Alman hükümeti ve Ekonomi Bilirkişi Kurulu, ekonomik belirsizlikler karşısında tedbir almaya devam ediyor. Trump’ın politikalarının ekonomi üzerindeki etkilerini gözlemleyerek, geleceğe ilişkin daha sağlıklı tahminler yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Related Posts

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …