AYM’den bireysel emeklilikle ilgili iptal kararı: Yasaya aykırı bulundu

Anayasa Mahkemesi, Emeklilik Taahhüt Sözleşmesi İle İlgili Kanunu İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, emeklilik taahhüt sözleşmesini bireysel emeklilik sistemine aktaranların sistemde kazanacağı süreye ve emeklilik yaşına ilişkin esasların Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenmesine yönelik kanun hükmünü Anayasa’ya aykırı buldu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, AYM, 7319 sayılı Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bireysel emeklilikle ilgili bazı düzenlemelerin iptali istemini karara bağladı.

AYM’nin kararında, mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarları kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktaran üyelerin sistemde kazanacakları süreye, emeklilik hakkı kazanacağı yaşa ilişkin esas ile usullerin Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceğinin hükme bağlandığı belirtildi.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, anılan düzenlemenin iptaline karar verdi. AYM’nin kararında iptali istenen düzenlemede çalıştığı veya üyesi olduğu kişi veya kurumlarla emeklilik taahhüt sözleşmesi yapan bireylerin bu sözleşmelerin bireysel emeklilik sitemine aktarımı sonrasında emeklilik hakkını kazanabilmesi için gereken yaş ve süre şartlarının Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenmesine imkan tanındığı vurgulanarak, “Bu suretle emeklilik hakkının doğumu için sağlanması gereken ve sözleşmede belirlenen şartlara müdahale edilmiştir. Bu itibarla kuralların Anayasa’nın 48. maddesinde güvence altına alınan sözleşme özgürlüğünü sınırlandırdığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Yerli ve milli yapay zekâ için girişimler destekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve özgün yeni yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Kayıt yaptırmayan sürücülere dev cezalar yolda: Bugün son gün!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması bugün itibarıyla zorunlu oldu. Sisteme kayıt yaptırmayan ticari araç sahipleri, vergi avantajlarından mahrum kalacak ve yüksek para cezalarıyla karşılaşacak.

Ticaret Bakanlığı’ndan ağır ceza! 289 işletmeye 114.7 milyon TL

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarıyla mücadelede etkin ve kararlı duruşunu sürdürdüğü belirtildi. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde …