“Ayna: Anadolu Göğünün İpek Mahyası” sergisi Üsküdar’da açıldı

Vakıf Eserleri Envanter Projesi Kapsamında Üsküdar Mimar Sinan Galerisi’nde Fotoğraf Sergisi Açıldı

Vakıf Katılım tarafından hayata geçirilen Vakıf Eserleri Envanter Projesi kapsamında, Üsküdar Mimar Sinan Galerisi’nde “Ayna: Anadolu Göğünün İpek Mahyası” adlı fotoğraf sergisi ziyarete açıldı.

Sergide Konya’nın zengin vakıf mirasını, tarihin izlerini, unutulmuş hikayeleri ve yapıların inşa edildiği dönemin ruhunu yansıtan çalışmalar yer alıyor.

Ayna sergisi, Konya’da Selçuklu ve Osmanlı döneminden bugüne uzanan külliye, cami, medrese, kervansaray, hamam, sarnıç, çeşme ve türbe gibi vakıf eserlerini ve bu eserleri süsleyen çini, ahşap oymacılığı, taş işçiliği gibi sanatsal süsleme ögelerini detaylı bir şekilde fotoğraflarla ve tarihlerle bir araya getiriyor. “Konya Vakıf Eserleri” adlı kitabın da bir yansıması olan sergi, ziyaretçileri geçmişten günümüze bir kültürel yolculuğa çıkarıyor.

Serginin Önemi ve İçeriği

Serginin küratörü Numan Noyan Küçük, Vakıf Katılımın Hatay’da başlattığı projenin Konya, Bursa ve Kütahya’da devam eden bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. Serginin sadece bir fotoğraf sergisi olmadığını, aynı zamanda ziyaretçiler için eğitici bir deneyim sunduğunu ifade etti.

Küçük, serginin adının “Ayna” olmasının iki anlamı bulunduğunu vurgulayarak, eserlerin günümüze taşınması ve yeni nesillere ilham vermesi gerektiğini belirtti.

Sergi, 10 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilirken, serginin tamamlanması için yaklaşık iki yıl süren detaylı bir çalışma yapıldı.

Vakıf Eserleri Envanter Projesi

Vakıf Katılım Bankası Kurumsal İletişim Başkanı Yusuf Armağan, projenin önemine vurgu yaparak, başlangıçta Hatay’da başlayan proje ile vakıf eserlerinin envanterinin çıkarılması, fotoğraflanması, tarihsel detaylarının belgelenmesi ve akademik çalışmaların yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Armağan, projenin Türkiye’nin farklı bölgelerinde devam edeceğini ve uluslararası alanda da önemli bir kaynak oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

Proje Yürütücüsü Fatih Ketancı ise Konya ayağının yaklaşık iki senelik bir çalışma sonucu gerçekleştirildiğini ve sonuç olarak Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan eserin uluslararası alanda da değerli bir kaynak olduğunu aktardı.

Related Posts

AGS ne zaman yapılacak? Sınav tarihi ve başvuru tarihi takvim aracılığıyla duyuruldu

2025 AGM sınavı ve başvuru tarihleri ne zaman, sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek “MEB-AGS” sonuçları doğrultusunda yapılacak. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek. Söz konusu sınavın başvuruları mayıs ayında yapılacak. Peki, AGS başvuru ücreti belli oldu mu? İşte, ayrıntılar.

HIDRELLEZ TARİHÇESİ VE KÖKENİ || Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdrellez neden kutlanır?

Hıdrellez hikayesi ve anlamı, günün merak edilen konu başlıklarından biri. Anadolu’da, aharın habercisi “Hıdırellez”, asırlardır nesilden nesile aktarılıyor. Bu özel gün Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın ortak çalışması sonucu 2017’de ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ne kaydettirilen Hıdırellez, kutlamalarla da gelecek nesillere aktarılıyor. Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez olarak anılan bu günle ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Peki Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdırellez İlyas ve Hızır kimdir, neden buluşur? İşte ayrıntılar…

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı: 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından sorgulanıyor. Adaylar, sınavın tamamlanmasıyla birlikte soru ve cevapların ÖSYM üzerinden yayımlanmasını ve HMGS sonuç tarihini merak ediyor. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

23 Nisan’da ne oldu?

23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı tarihtir. TBMM, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan Ankara’da açıldı ve ülkenin yönetim merkezi haline geldi. Türkler için en önemli günlerden biri olan …

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir