Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Bağdat’a gidiyor: Kimlerle görüşecek, gündemde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yarın Irak’ın Başkenti Bağdat’a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin Gündeminde Neler Var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan ile üst düzey Iraklı yetkililerin görüşmelerinde ana gündem Türkiye-Irak ikili ilişkileri ve son bölgesel gelişmeler olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Türkiye-Irak ilişkilerindeki olumlu gündemin altını çizmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde kurulan iş birliği mekanizmalarını işletme kararlılığını vurgulaması bekleniyor. Fidan, İsrail’in bölgedeki saldırılarının ve Suriye’deki olumsuz gelişmelerin Irak’ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükûmetinin çabalarının Türkiye tarafından desteklendiği mesajını verecek.

Irak ve Suriye’deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatine olacağı mesajını verecek olan Fidan, tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğunun altını çizecek.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, Irak’ın PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini ve topraklarından tamamen tasfiye etmesini beklediğini aktaracak.

Ayrıca Türkiye’nin “doğal ortağı” olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ni desteklemeyi sürdürdüğü teyit edilecek ve bu kapsamda projeye hız kazandırılması için gereken adımların görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin ileri götürülmesi önündeki “suni engellerin” ortadan kaldırılması konusunu gündeme getireceği öğrenildi.

Türkiye-Irak İlişkileri

Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 14 Mart 2024’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldıklarını duyurmuştu.

Related Posts

Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ifadesi: 75 metrekare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz

Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ifadesi: 75 metrekare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP açıklaması: Her yerden pis kokular geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “İşte şu anda en önemli il İstanbul. İstanbul’un ne halde olduğu ortada. Her yerden şu anda çok ciddi pis kokular geliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zamlı maaşı belli oldu!

TÜİK’in 6 aylık enflasyonu yüzde 16,67’de kalırken, bu oranla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı temmuz itibarıyla 356.321 TL’den 411.800 TL’ye yükselecek.

Ahmet Özer’den Cumhuriyet’e açıklamalar: İlacı erken seçim

“Terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapsi istenen ve Silivri’de tutuklu bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Cumhuriyet’e konuştu.

Kuzey Makedonya’da dikkat çeken karar!

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, ülkedeki bekarlara ek vergi uygulanmasının gündemde olduğunu açıkladı. Mickoski, “Pasaporttan çok umudun önemli olduğu bir devlet kurmalıyız.” ifadesini kullanarak, bekar erkek ve kadınlara ek vergi getirilmesini ciddi şekilde düşündüklerini belirtti.

Manavgat Belediyesi’ne operasyon: Belediye Başkanı hakkında gözaltı kararı

Son dakika: Manavgat Belediyesi’ne operasyon… belediye Başkanı Niyazi Nefi Kaya ve 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.