Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Türk Lirası Reel Olarak Değerli!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikasına rağmen tüketim malı ithalatının artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Türk Lirası’nın reel olarak değerli olduğunu vurguladı.

Ekonomist Kara, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para ve kredi politikalarını uygulamasının büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’deki tüketim malı ithalatının hala artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türk Lirası’nın gerçek değerinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de faizlerin ve haftalık repo faizinin yüzde 49’a kadar yükseldiği bir ekonomik ortamda, ekonominin yavaşladığını ancak tüketim malı ithalatının güçlü seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer ekonomistler de yüksek faiz oranları ve büyüme yavaşlamasına rağmen Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı fazla değerli olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi turizm gibi alanlarda zorlayabileceğini belirtti. Değerli para biriminin insanların diğer ülkeleri tercih etmelerine sebep olabileceğini vurguladılar.

Tüketim malı ithalatındaki artış trendine dikkat çeken Kara, Türk Lirası’nın hala reel olarak değerli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara’nın sözleri şu şekilde:

“Para-kredi politikası sıkı olmasına rağmen ve ekonomi yavaşlarken tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyorsa, paranızın reel olarak değerli olduğu ihtimali yüksektir.”

Related Posts

Amasya’da Araç Kazası: Otomobil Mağaza Vitrinine Daldı

Amasya’da Şamlar Mahallesi’nde meydana gelen kazada, bir otomobil başka bir araca çarptıktan sonra kontrolden çıkarak bir gelinlik mağazasının vitrinine daldı. Kazada sürücüler yaralanmadan kurtulurken, mağaza sahibi durumu maddi hasarlı kaza olarak değerlendirdi. Kazanın anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Niğde’ye 98 Milyon TL’lik Proje Desteği

Bakan Kacır, Niğde’de ekoturizm ve tarım için 4 projenin imza törenine katıldı, 98 milyon TL destek.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi