Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?

Hindistan’da Türkiye’ye Karşı Turizm Boykotu ve Ekonomik Yaptırımlar

Pakistan ile yaşanan gerilimin ardından Türkiye’ye taraf tutmakla suçlanan Hindistan’da Türkiye’ye karşı turizm boykotu ve ekonomik yaptırımlar gündemde.

Hindistan’ın Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından yükselen gerilim, Türkiye ile Hindistan arasında tırmanışa geçti.

Özellikle Pakistan’ın Hindistan’a karşı Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullanması iddiaları, Türkiye’ye karşı boykot çağrılarına zemin hazırladı.

Hindistan medyası ve sosyal medyada Türkiye’ye karşı turizm boykotu çağrıları yapıldı.

Sağcı Parti Şirketi Hedef Haline Getirdi

Hindistan’ın sağcı partisi Shiv Sena üyeleri, Çelebi Airport Services India şirketinin Mumbai Uluslararası Havalimanı’ndaki sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Parti lideri, Türk şirketlerine karşı tehditlerde bulunarak Mumbai’de Türk şirketlerine iş yapma izni vermeyeceklerini söyledi.

Uluslararası yayın yapan TRT World’e Hindistan’da erişim engeli getirildi.

Bir dizi Hint üniversitesi, Türkiye’deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldığını duyurdu.

Hükümet Güvenlik İzinlerini İptal Etti

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık gerekçesiyle anında iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletilmiş durumda.

Bu gelişmelerin, Hindistan’ın milyarlarca dolarlık ithalatını ve milyonlarca dolarlık turizm harcamalarını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Hint Düğünleri

News18 televizyon kanalı, Türkiye’ye yönelik 2 bin rezervasyonun iptal edildiğini ve 2025 için planlanan 50 Hint düğününden 30’unun tehlikede olduğunu belirtti. Görkemli ve lüks düğünler için Türkiye tercih edilen bir adres. Her bir Hint düğününün yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu ifade ediliyor.

Kestone Utsav firması temsilcisi, Hint düğünlerinin Türkiye’nin turizm ekonomisine yılda 140 milyon dolardan fazla katkı sağladığını vurgulayarak, iptal edilen düğünlerin Türkiye’ye büyük bir kayıp yaşatacağını açıkladı.

“İptaller Yüzde 250 Arttı”

MakeMyTrip’ten bir temsilci, son bir haftada Türkiye ve Azerbaycan’a yapılan rezervasyonlarda yüzde 60 azalma ve iptallerde yüzde 250 artış olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre, Türkiye’yi ziyaret eden Hintli turist sayısındaki artışa rağmen, turizm geliri üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı düşünülüyor. Azerbaycan’da ise Hintlilerin turistler arasındaki payı daha yüksek.

Milyar Dolarlık İthalat-İhracat Tehlikede mi?

Hindistan’da yükselen boykot hareketi, tüccarları Türkiye’den alınan elma ve mermeri boykot etmeye yönlendiriyor.

Hindistan’ın Türkiye’ye ihracatı nisan-şubat 2024-25 döneminde 5,2 milyar doları bulurken, Türkiye’den ithalatı ise 2,84 milyar dolar oldu.

Udaipur Mermer İşlemecileri Derneği, Türkiye’den yapılan mermer ithalatının durdurulmasını talep ederken, Türkiye’nin Hindistan’ın mermer ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı belirtiliyor.

Türkiye Ne Diyor?

Türk turizm sektörü temsilcileri, Hindistan’dan gelen turistlerin genel turizm gelirine düşük bir katkı sağladığını belirtirken, lüks düğünlerle ilgili gelirlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …