İçerisindeki cıvayı yüzde 35 azaltacak formül geliştirildi

İsveçli Bilim İnsanları Ton Balığında Cıva Miktarını Azaltacak Yöntem Geliştirdi

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden oluşan bir ekip, ton balığının ambalajlanma sürecine küçük bir müdahale yaparak bu önemli sorunu azaltmayı başardı. Yapılan laboratuvar testlerinde, ton balığına sistein adlı bir amino asit eklenerek balıktaki cıva miktarının yüzde 25 ila yüzde 35 oranında azaltılabildiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, cıva ile güçlü bir bağ oluşturan sisteini tercih ettiler çünkü sistein, cıva ile etkili bir şekilde etkileşime geçebiliyor. Daha önce cıva uzaklaştırma üzerine yapılan çalışmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, sistein içeren sıvının ton balığı ile daha fazla temas etmesiyle cıvanın dışarı atılabildi.

Chalmers Üniversitesi’nden kimyager Przemysław Strachowski, bu yöntemin cıvanın bir kısmını balıktan çıkararak çözeltiye bağlanmasını sağlayabileceğini belirtti. Ancak, çözeltiye geçen cıvanın bertaraf edilmesi için ek araştırmalara ihtiyaç olduğu da vurgulandı.

Yapılan çalışmaya göre, sistein ile işlenen ton balığının görünüşünde ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Ayrıca, bu yöntemle cıva giderimi sürekli olarak devam etti ve ek katkı maddelerine ihtiyaç duyulmadı.

Cıva riski özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için balık tüketiminde önemli bir konuydu. Ancak uzmanlar, balık tüketiminin sağladığı faydaların risklerden daha ağır bastığını belirtiyor. Bu sebeple, gıda ambalajı yoluyla cıva miktarını azaltmak, bu riski daha da düşürebilir.

Strachowski, “Bu tür bir ambalaj sayesinde ürün raflarda beklerken bile aktif olabilir ve endüstriyel olarak uygulandığında güvenliği artırabilir” dedi.

Çalışmanın diğer yazarı olan gıda bilimci Mehdi Abdollahi ise, “Araştırmamız ton balığındaki cıva kirliliği ile başa çıkmak için sadece tüketimi kısıtlamanın değil, alternatif yöntemlerin de mümkün olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Abdollahi’ye göre hedef, gıda güvenliğini güçlendirmek ve kısıtlamalı ürünlerin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak.

 

Related Posts

Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabahları ölçtünüz mü?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?