İnternet hızında dünya rekoru: Saniyede 1 milyon GB internet hızına ulaşıldı

Japon Araştırmacılar Fiber Optik Kablo ile Yeni Dünya Rekoru Kırdı

Japon araştırmacılardan oluşan bir ekip, sadece bir saniyede 10 binden fazla 4K film indirebilecekleri düşüncesiyle yeni bir fiber optik kablo geliştirdi. Bu özel tasarlanmış kablo sayesinde inanılmaz bir internet hızına ulaşıldı.

Interesting Engineering’in aktardığı habere göre, araştırmacılar 1.808 kilometrelik mesafede saniyede 1.02 petabit (1,02 x 106 GB) veri aktararak yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu başarı, sadece hız açısından değil, aynı zamanda teknolojinin geleceği üzerine de heyecan verici ipuçları taşıyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri yeni fiber optik teknolojisinin yapay zeka, 6G ve nesnelerin interneti gibi alanlarda veri trafiğini artıracağını ve ağlarımızı geleceğe hazırlayacağını iddia ediyorlar.

Optik fiberler üzerinden veri aktarım miktarını artırmak üzerine yıllardır çalışmalar yapan araştırmacılar, uzun mesafelerde veri taşımanın zorluklarını aşmaya odaklandılar. Bu amaçla özel bir 19 çekirdekli fiber optik tasarlayarak sinyal güçlendirme sorununu çözdüler.

Araştırma ekibi, özel amplifikatörlerin kombinasyonunu kullanan bir sistem sayesinde verileri 1.808 kilometrelik bir mesafeyi simüle ederek 19 kanallı bir alıcıya ulaştırdı. Bu sayede fiber iletişiminde yeni bir dünya rekoru kırılarak teknolojinin sınırları zorlandı.

Yakalanan sinyaller MIMO tabanlı bir dijital işlemci ile temizlendi ve veri hızı hesaplandı. Elde edilen sonuçlar, fiber performansının standartları yukarı taşıyarak ilerlememize olanak sağladı.

Bu teknoloji, uzun mesafelerde ultra yüksek hızlı fiber ağlar kurmamızı sağlayarak geleceğin internet altyapısını şekillendirebilir. Ancak, yeni fiber optik teknolojisinin piyasaya ne zaman sürüleceği henüz belirsiz.

Related Posts

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …

Mayıs’ta 210 binin üzerinde taşıt trafiğe çıktı

Mayıs ayında 210 bin 295 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 32 milyon 182 bin 121 oldu.

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

500 bin satışın 350 bini ithal

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında satılan 500 binden fazla otomobilin 350 bin adedi ithal markalardan oluştu. İç pazardaki yerli araç payı otomobilde yüzde 31, hafif ticari araçta yüzde 20, ağır ticari araçlarda yüzde 63 seviyesinde gerçekleşti. Yerli üreticide en büyük kan kaybı ise yüzde 80 ithalatı geçen hafif ticari araçlarda gerçekleşti.

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.