İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Eski Bakan Yardımcısı dolandırıcılıktan 13 yıl hapis cezası aldı

Rusya’da yolsuzluk ve dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelen eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, mahkeme tarafından 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, bugün Moskova Şehir Mahkemesi’nde görülen davada açıklandı.

Avrupa ‘ısı kubbesi’ alarmı verdi! Sıra Türkiye’de mi?

Avrupa’nın güneyi ve batısında, başta İspanya ve İtalya olmak üzere Yunanistan ve Portekiz’de termometreler 35-40 dereceleri gördü. Uzmanlar “turuncu alarm” verirken; rekor sıcaklıklar “ısı kubbesi” (heat dome) olarak adlandırılan meteorolojik bir olayın sonucu ortaya çıktı. Türkiye’de ise serin havanın sona ermesinin ardından çöl sıcaklarının etkili olması bekleniyor.

İstanbul’a gidiş 4 gün sınırlanıyor: Valilikten sürücülere uyarı

Bolu Valiliği İstanbul’a istikametinde yapılacak olan çalışmayı duyurdu. 4 gün boyunca sürecek yol çalışmasında İstanbul yolu sınırlandırılacak.

Son dakika: Tunç Soyer gözaltına alındı

CHP’nin eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, sabah saatlerinde düzenlenen şafak operasyonuyla gözaltına alındı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimler arasında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bulunuyor.

Yangına müdahale eden itfaiyecilere ateş açtılar: 2 ölü

ABD’nin Idaho eyaletinin Coeur d’Alene kentinde bulunan Canfield Dağı’ndaki tabiat parkında, henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edilirken yangına müdahale eden itfaiye ekiplerine, kimliği henüz …

İsrail basınından ABD iddiası: Gazze’de ateşkes baskısına hazırlanıyor

ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret edecek İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması için baskıyla karşılaşacağı bildirildi.