Kansızlık kalbi vuruyor

Aneminin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Anemi, yüksek sıklıkta görülen bir hastalıktır ve vücuttaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin azalması sonucu organlara yeterli oksijen taşınmaması durumunu ifade eder.

Kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobin seviyesinin erkeklerde 13, kadınlarda ise 11’in altında olması durumunda anemi teşhisi konulur.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’ten Anemi Hakkında Önemli Uyarılar

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk

Sebepleri ve Belirtileri

Anemi, mide ülseri, mide fıtığı, yemek borusu ve midedeki varisler, bağırsak polipleri, ülseratif kolit, Crohn gibi iltihabi bağırsak hastalıkları, parazitler, Aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Hem demir eksikliği hem de demir bakımından fakir besinlerle beslenme anemiye yol açabilir. Kadınlarda adet kanamalarına bağlı olarak görülen demir eksikliği, erkeklerde ise ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmelidir.

Tanı ve Tedavi

Aneminin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, baş dönmesi, iştahsızlık ve kaslarda güçsüzlük gibi bulgular yer alır. Tam kan sayımıyla yapılan testlerle teşhis konulabilir ve tedavi yöntemleri sebebine bağlı olarak belirlenir.

Demir İhtiyacı ve Beslenme

Anemi riski taşıyan gruplar arasında çocuklar, adet gören kız çocukları, hamileler, yaşlılar ve aşırı egzersiz yapanlar yer alır. Kırmızı et, sakatat, baklagiller, fındık, ceviz, yeşil sebzeler ve kuru meyveler doğal demir kaynaklarıdır.

Riskler ve Önlemler

Uzun süreli anemi durumunda kalp yetmezliği ve nefes darlığı gibi riskler ortaya çıkabilir. Aneminin sebeplerinin incelenmesi önemlidir, çünkü bu hastalık ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Demir takviyelerinin gereksiz kullanımından kaçınılmalı ve doğal kaynaklar tercih edilmelidir.

Yaşlanma İle Artan Riskler

Yaş ilerledikçe anemi riski artar ve ileri yaşlardaki anemi durumları kalp hastalıkları ve kemik erimeleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Related Posts

Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabahları ölçtünüz mü?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?