KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle Türkiye’de kene vakalarında artış yaşanmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı önemli uyarılarda bulunmaktadır.

Ertuğrul, keneler aracılığıyla bulaşan hastalıklar arasında en tehlikeli olanın KKKA olduğunu vurgulayarak, “Keneler bu virüsü hayvanlardan ya da başka konakçılardan alıp insanlara bulaştırabilir. Virüs, kan veya vücut sıvısıyla temas yoluyla da geçebilir. Hastalık bazı durumlarda belirti vermezken, ciddi vakalarda organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir” demektedir.

HANGİ BÖLGELERDE RİSK VAR?

KKKA’nın özellikle İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde sık görüldüğünü belirten Ertuğrul, “Sivas, Tokat, Çorum gibi iller başta olmak üzere hayvancılıkla uğraşılan bölgeler daha risklidir” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca kuşların keneleri farklı yerlere taşıyabileceğini belirterek, bu nedenle doğal alanlarda dikkatli olunması gerektiğini eklemiştir. Kene kaynaklı virüs vücuda girdikten sonra ilk belirtiler grip benzeri semptomlarla kendini gösterir: Halsizlik, baş ağrısı, ishal ve karın ağrısı. Ertuğrul, “Bu belirtiler fark edilmeden geçebilir ancak ilerleyen evrelerde sarılık, kanama ve şok durumu ortaya çıkabilir” uyarısında bulunmaktadır, şüpheli durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

NE YAPILMALI?

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler hakkında da Ertuğrul, “Keneyi çıkarmaya çalışırken başını deriye gömerek kan emer. Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya halk arasında yaygın olan yöntemlerle çıkarmaya çalışmak (zeytinyağı sürmek, ısıtmak) çok risklidir. Kenenin tükürük bezlerinde yüksek miktarda virüs bulunabilir. Uzman kişilerce çıkarılmadığı takdirde virüs doğrudan kana karışabilir. Bu nedenle mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuşmuştur.

KORUNMA YOLLARI

Kene riskinden korunma yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğrul, doğa yürüyüşleri veya kırsal alanlarda zaman geçirilecekse vücudu tamamen kaplayan uzun giysilerin tercih edilmesi gerektiğini, pantolon paçalarını çorap içine sokmanın kenelerin cilde temasını engelleyebileceğini belirtmiştir.

SİVAS’TA YAŞAMINI KAYBEDENLERİN SAYISI 8 OLDU

Sivas’ın Gölova ilçesinde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Köpük Meral (67) hayatını kaybetti. Karayakup köyünde yaşayan 7 çocuk annesi Meral’e yaklaşık bir ay önce kene bulaştığı belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Meral, tüm çabalara rağmen kurtulamamıştır. Meral’le birlikte keneden yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükselmiştir.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.