Mersin, Hatay ve Adana Narenciye İhracatında Öncü

Türkiye 2024’ün Narenciye İhracatında Mersin, Hatay ve Adana Öne Çıkıyor

Türkiye’nin geçen yılki narenciye ihracatında yüzde 73,8’lik paya sahip olan Mersin, Hatay ve Adana’dan, farklı ülkelere 769 milyon 893 bin dolarlık ürün gönderildi. İklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan Doğu Akdeniz’deki iller, 2024’te Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yıl kaydedilen 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık kısmı Mersin, Hatay ve Adana’dan gerçekleştirildi. Farklı ülkelere 676 bin ton narenciyenin gönderildiği Mersin, 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliriyle Türkiye’nin narenciye ihracatında ilk sırada yer aldı. Hatay ve Adana ise sırasıyla 213 milyon 145 bin dolar ve 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satımı yaptı.

Bu illerden en fazla ihracat Rusya’ya yapıldı ve mandalina en çok tercih edilen ürün oldu. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, bölgenin ürün kalitesinin dünya standartlarında olduğunu vurgulayarak, “Üreticilerimiz dünya kalitesinde ürün yetiştiriyor. Bundan dolayı dış satımda sıkıntı yaşamıyoruz.” dedi.

Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın narenciye ihracatında önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Bu illerin lojistik avantajının sektöre büyük fayda sağladığını ve ürünlerinin yurt dışında da tercih edildiğini dile getirdi. Kaçmaz, sektörün gelişimine yönelik işbirliklerinin devam edeceğini ve ihracatın artırılmasına odaklanacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Şirketlerden art arda ilk çeyrek açıklamaları

Farklı sektörlerdeki şirketler 2025 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Karahan’dan enflasyon açıklaması: Para politikasında ‘sıkı ve kararlı duruş’a devam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, Nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,00 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 37,46 oldu. Türkiye …

Brent petrol yeniden 60 doların üzerinde

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı sonrası gerilemesinin ardından yatırımcıların alımlarıyla yeniden yükselişe geçti. Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir