Sahurda ceviz, badem, fındık ve avokado gibi sağlıklı yağlar enerjiyi destekliyor!

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı beslenme çok önemlidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yılmaz, oruç sürecinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında önemli ipuçları verdi.

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenme Önerileri

“Sahur, gün boyu enerjinin anahtarıdır”

Sahur, gün boyu enerjinizi sağlam tutmanın önemli bir yoludur. Sahurda protein içeren gıdaları tercih etmek tokluk süresini uzatır. Yumurta, peynir, yoğurt ve süt gibi besinler enerjinizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca tam buğday ekmeği, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Sağlıklı yağlar olan ceviz, badem, fındık ve avokado da enerjiyi destekler. Sahurda susuz kalmamak için en az iki bardak su içmek önemlidir. Tuzlu ve işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalı, şekerli gıdalar ise sınırlı olmalıdır.

“İftara hafif besinlerle başlayın”

İftarda kaybedilen enerjiyi sağlıklı bir şekilde geri kazanmak için dengeli beslenmeye önem verilmelidir. İftara bir bardak su içerek başlamak ve hafif bir çorba ile mideyi hazırlamak önerilir. Ana yemekte et, tavuk, balık veya kuru baklagiller gibi protein kaynaklarını tercih etmek önemlidir. Tam tahıllı ekmek veya bulgur gibi sağlıklı karbonhidratlar seçmek daha faydalıdır. Sebze yemekleri ve salatalar sindirimi destekler ve vitamin sağlar.

“Meyve tüketmeyi ihmal etmeyin”

Ara öğünlerde meyve ve çiğ kavrulmamış kuruyemiş tüketmek önerilir. Haftada iki kez sütlü tatlılar da tercih edilebilir. Ramazan ayında meyve tüketimi azaldığından, bir porsiyon meyvenin önemi büyüktür.

“Yetersiz sıvı tüketimi yorgunluğa yol açabilir”

Ramazan boyunca yeterli su tüketilmesi önemlidir. Günde en az iki litre su içmek gerekmektedir. Özellikle çocuklar ekstra su kaybı yaşayabileceğinden, onların da su tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Su içerisine limon ve tuz eklenerek elektrolit kaybı önlenmelidir.

Related Posts

Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabahları ölçtünüz mü?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?