Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet tarafından hazırlanan “2024 Küresel İflas Raporu”, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Rapor, 47 ülkeden elde edilen verilerle oluşturuldu ve bu ülkelerin yüzde 65’inde iflasların arttığını gösterdi.

Raporda, iflas artışlarının nedenleri arasında devlet desteklerinin sona ermesi, yüksek faiz oranları, para politikaları, küresel talepteki zayıflık, tedarik zinciri sorunları ve jeopolitik riskler yer alıyor.

Türkiye’de de iflas vakalarında önemli bir artış yaşandı. Rapor, Ukrayna’nın en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye ise iflas oranında yüzde 23’lük bir artışla dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti.

Ayrıca raporda öne çıkan diğer ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Romanya, Hollanda, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve İtalya bulunuyor. ABD’de ise iflaslar yüzde 6 arttı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, özellikle perakende, inşaat, konaklama ve imalat gibi düşük kâr marjlı sektörlerin risk altında olduğunu vurgulayarak dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Singh, iflasların 2025 yılı boyunca artmaya devam etmesini beklediklerini ancak yıl sonuna doğru rahatlama öngördüklerini ifade etti.

Raporun önsözünde Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, iflaslardaki artışın beklenmedik olmadığını belirterek şirketlerin riskleri yönetebilmek için nakit akışı planlamasına, tedarik zinciri çeşitliliğine ve kredi değerlendirmesine odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Yunanistan’ın iflaslarda yüzde 48 azalma yaşayan ülkeler arasında ön plana çıktığı görülüyor. Kolombiya, Hong Kong, Çin, Rusya, Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da düşüş yaşanan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Related Posts

Yerli ve milli yapay zekâ için girişimler destekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve özgün yeni yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Kayıt yaptırmayan sürücülere dev cezalar yolda: Bugün son gün!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması bugün itibarıyla zorunlu oldu. Sisteme kayıt yaptırmayan ticari araç sahipleri, vergi avantajlarından mahrum kalacak ve yüksek para cezalarıyla karşılaşacak.

Ticaret Bakanlığı’ndan ağır ceza! 289 işletmeye 114.7 milyon TL

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarıyla mücadelede etkin ve kararlı duruşunu sürdürdüğü belirtildi. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde …