Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyon Nedir ve Neden Önemlidir?

Kalbin pompaladığı kanın damar duvarına uyguladığı basınca tansiyon denir. Bu değer, sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) olmak üzere ikiye ayrılır.

Normal tansiyon değeri genellikle 120/80 mmHg civarındadır. Yüksek tansiyon ise genellikle 140/90 ve üzeri değerlerde görülür.

Tansiyonunuz Normal mi Yoksa Gizli mi?

Bazı insanlarda tansiyon sadece belirli zamanlarda yüksektir. Bu duruma maskeli hipertansiyon veya gizli hipertansiyon denir. Bu durum kalp krizi ve felç riskini artırabilir.

Evde tansiyon ölçümlerinin düzenli olarak yapılması önemlidir. Gerekirse 24 saatlik tansiyon holteri takılabilir.

Tansiyon Değerleri Nasıl Sınıflandırılır?

Belirtiler Olmadan Organ Hasarı

Yüksek tansiyon genellikle belirti vermeden ilerleyebilir ve “sessiz katil” olarak nitelendirilir. Kalp, beyin, böbrek ve göz damarlarını etkileyerek ciddi hasarlara neden olabilir.

Türkiye’de her üç yetişkinden birinde yüksek tansiyon görülmesine rağmen, yarısından fazlası durumlarının farkında değildir.

Sonuç: Ölçmeden Bilemezsiniz

Yüksek tansiyon sessizce ilerleyebilir, ancak oluşan hasar farkedilir. Bu nedenle düzenli olarak tansiyon ölçümü yapılmalıdır.

Sağlık durumunuzu bilmenin tek yolu tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol etmektir.

Evde Ölçüm Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru sonuçlar için aşağıdaki kurallara dikkat etmek önemlidir:

  • Ölçüm öncesinde 5 dakika oturarak dinlenin.
  • Ayaklarınızı yere tam basın, sırtınızı dik tutun.
  • Kola uygun büyüklükte manşet kullanın.
  • Konuşmayın ve bacak bacak üstüne atmayın.
  • Arka arkaya 2 ölçüm yapın ve ortalamasını alın.

Evde mi Ölçüm Yapılmalı, Hastanede mi?

Evde dinlenmiş şekilde yapılan ölçümler, hastanede yapılan ölçümlere göre daha güvenilir olabilir.

Tansiyonunuzu sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez ve en az 3 gün boyunca ölçmeniz önerilir.

Sabahları Tansiyon Neden Yükselir?

Sabah saatlerinde hormon seviyeleri ve sinir sistemi aktivitesi arttığı için tansiyon da yükselir. Sabah uyanıp yüksek tansiyon görmek, gizli hipertansiyon belirtisi olabilir.

Damarlarınızın Yaşı Kaç?

Yüksek tansiyon damarlarınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve biyolojik yaşınızı artırabilir. Bu nedenle tansiyon sadece bir rakam değil, damar sağlığınızın bir göstergesidir.

Yarın Konuları:

  • Tansiyonu sadece ilaçla mı düşürebiliriz?
  • Tuzu azaltmak ve kilo vermek hangi seviyede etkilidir?
  • Hibiskus, nar suyu, sarımsak gibi doğal ürünler işe yarıyor mu?
  • Potasyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri ne zaman önerilir?
  • İlaç kullanmadan yaşamak ideal midir yoksa riskli midir?

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.