Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığının Türkiye’de artan bir sorun olduğunu belirtti. Yaz aylarında artan sıvı kaybının bu hastalığı tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Atış, genetik yatkınlık, yetersiz su tüketimi ve yanlış beslenmenin böbrek taşı oluşumunu hızlandırdığını ifade etti. Modern tedavi yöntemleri sayesinde hastaların taşlarından kısa sürede kurtulabileceğini ve hastalığın tekrarlamasından korunabileceğini aktardı.

‘Beslenme alışkanlıkları taş oluşumunu doğrudan etkiliyor’

Prof. Dr. Atış, Türkiye’de böbrek taşlarının yaygın olduğunu belirterek, beslenme alışkanlıklarının taş oluşumunu etkilediğine dikkat çekti. Günlük en az 2,5 litre su tüketiminin önemine değinen Prof. Dr. Atış, tuz ve protein tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtti.

‘Her taş ameliyatlık değil’

Her böbrek taşının hemen cerrahi müdahale gerektirmediğini ifade eden Prof. Dr. Atış, belirgin sorunlar olmadığı sürece genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Günümüzde uygulanan modern yöntemlerle taşların kırılmasının ve temizlenmesinin kolaylaştığını ifade etti. Taşın tipine göre ilaç tedavileri uygulanabileceğini ve yaşam tarzı değişikliklerinin taş oluşumunu engellemekte etkili olduğunu vurguladı.

Related Posts

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.

Her 4 kadından 3’ü genital enfeksiyon geçiriyor! ‘Pedler 4-6 saatte bir değiştirilmeli’

Dünya genelinde kadınların en az yüzde 75’inin hayatlarının bir döneminde genital enfeksiyon geçirdiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, regl döneminde hijyenin kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.