Uzmanı uyardı: Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Teknoloji Kullanımı Beyin Yapısını Nasıl Etkiliyor?

Doç. Dr. Fatma Şimşek, teknoloji kullanımının beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Şimşek, dijital cihazların beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini belirtti. Dijital dünyaya fazla zaman ayırmanın, beynin çalışma kapasitesini azaltabileceğini söyleyen Şimşek, teknolojiyi bilinçli kullanmanın önemine vurgu yaptı.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, “Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi” konuşuldu. Panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse, teknoloji bağımlılığının gençler üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

“Analiz Kabiliyeti Dijital Ortamda Azalıyor”

Beyinde bulunan hafıza ve öğrenme bölümlerinin etkilendiğine işaret eden Doç. Dr. Şimşek, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmanın analiz kabiliyetini azaltabileceğini belirtti. Prefrontal korteksin dijital uyarıcılarla sürekli meşgul olmasının hipokampusun işlevini engelleyebileceğini ifade etti.

“Öğrenme Yeteneğindeki Bozulma”

Aşırı teknoloji kullanımının gençlerde dikkat eksikliği, sosyal beceri yetersizliği ve düşük akademik başarıya neden olabileceğine değinen Şimşek, teknolojinin beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini söyledi. Uzun vadede dijital cihazların öğrenme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

“Dijital Detoks Önerileri”

Beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapmanın önemine değinen Şimşek, zeka oyunlarının daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ekran süresinin sınırlandırılması, düzenli fiziksel egzersiz yapılması ve yeterli uyku alınmasının önemine dikkat çekti. Teknolojinin bilinçli kullanılması gerektiğini belirten Şimşek, aşırı teknoloji kullanımının beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

 

Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Mansur Yavaş, Tuzla Piyade Okulu’nda meslekten çıkarılan teğmenlerin ABB’de görevlendirilmesi hakkında konuştu: Seyretmemiz beklenemez

TIKLAYIN | Nez’e ahlaksız teklif; Ali Koç’tan “bu kişinin kongre üyeliği askıya alınsın” talimatı!

TIKLAYIN | Meteoroloji’den sarı ve turuncu kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor!

TIKLAYIN | Eski başkan yurt dışına kaçtı; Yunus Emre Enstitüsü’nde milyonlarca dolarlık sahte fatura iddiası!

TIKLAYIN | Real Madrid mucizeyi başardı

TIKLAYIN | Hull City’den taraftarlarına “Türk bayrağı getirmeyin” uyarısı

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.