YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

YouTube, Canlı Yayın Kurallarını Değiştiriyor: Artık Minimum Yaş 16!

YouTube, canlı yayın sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Yapılan duyuruya göre, artık yayın yapabilmek için gereken minimum yaş 16’ya yükseltildi. 22 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni kurallar kapsamında, 16 yaşından küçük içerik üreticileri yalnız başlarına canlı yayına çıkamayacak. 16 yaşından ufak kullanıcıların yayın açabilmesi için fiziksel olarak bir yetişkinin yanlarında olması şart olacak. Bu kurallar, YouTube’un tüm platformlarında, Android, iOS ve masaüstü dahil olmak üzere geçerli olacak.

Bugüne kadar yayın yapabilmek için gereken minimum yaş sınırı 13’tü ve 13 yaş üstü kullanıcılar tek başlarına canlı yayın yapabiliyordu. Ancak yeni kurallar ile birlikte 13-15 yaş arası yayıncılar da tek başlarına yayın açamayacaklar.

YouTube, değişikliği resmi yardım sayfası üzerinden duyurdu. Yapılan resmi açıklamada, “22 Temmuz itibarıyla canlı yayın için gereken minimum yaşın 16’ya çıkarıldığı” belirtildi.

Kural İhlalinde Alınacak Cezalar

YouTube, kurallara uymayan yayınlara çeşitli cezalar getirecek. Kademeli olarak uygulanacak ceza sistemi içerisinde canlı sohbet özelliğinin devre dışı bırakılması, yayın kısıtlamaları ve hatta geçici yayın yasakları bulunuyor. Kuralları sürekli ihlal eden kanallar ise yayınlarının kaldırılması ya da hesaplarının kapatılması gibi daha ağır cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

YouTube, kullanıcıların bu kuralı atlatmak için başka bir kanal açarak ya da farklı bir hesapla yayın yaparak “hile” yapamayacaklarını vurguluyor. Şirket, muhtemelen algoritma yardımıyla bu tür hesapları tespit edecek ve gerekli yaptırımları uygulayacak.

16 yaşından küçük içerik üreticileri, yayınlarını devam ettirmek istiyorlarsa, kanallarına bir yetişkini “editör, yönetici ya da sahip” olarak eklemeleri gerekiyor. Ayrıca yayında bulunan yetişkinin net bir şekilde kameralarda görünmesi ve aktif olarak yayına katılması da gerekiyor.

Şirket, bu kararın neden alındığını açıklamasa da, çocuk güvenliği konusundaki endişelerin etkili olduğu düşünülüyor. Genç yayıncıların içerik stratejilerini bu kurallara göre yeniden şekillendirmeleri bekleniyor.

Related Posts

Bu gözlüğü takınca sokaktaki reklamlar kayboluyor

Artırılmış gerçeklik destekli yeni bir gözlük, billboard’lardan gazete ilanlarına dek tüm reklamları silmeyi vadediyor.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Apple dan şeker hastalarına müjde

Teknoloji devi Apple, akıllı saatlerine entegre edeceği invaziv olmayan kan şekeri ölçüm özelliğiyle sağlık teknolojilerinde yeni bir dönemin kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Analist Jeff Pu’nun son raporlarına göre, bu devrim niteliğindeki özellik …

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …