Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Microsoft, Lumma Adlı Tehlikeli Kötü Amaçlı Yazılım Hakkında Uyardı

Microsoft, son zamanların en tehlikeli siber tehditlerinden biri olan “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın dünya genelinde sadece iki ay içinde 394 binden fazla Windows cihazını etkilediğini bildirdi. Bu geniş çaplı saldırının Türkiye de dahil olmak üzere sahte yazılım güncellemeleri yoluyla yayıldığı belirtildi.

Notepad++ ya da Chrome Güncellemesi Sandılar Ama…

Kullanıcıları cezbeden sahte güncellemeler aslında zararsız gibi görünse de aslında sistemlere hedef alan tuzağa dönüşüyor. Microsoft’un açıklamasına göre, “Lumma” özellikle sahte Notepad++ yükleyicileri ve Google Chrome güncellemeleri aracılığıyla bilgisayarlara sızıyor.

Hedefte Tarayıcılar, Kripto Cüzdanları ve Kişisel Veriler Var

LummaC2 olarak da bilinen bu kötü amaçlı yazılım, siber saldırganların tarayıcılar, e-posta hesapları ve kripto cüzdanları gibi hassas veri kaynaklarına ulaşmasını sağlıyor. Virüs, oltalama e-postaları; sahte reklamlar, Truva atı uygulamaları ve CAPTCHA ekranları gibi pek çok farklı yol ile yayılabilir.

Microsoft’un 16 Mart – 16 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürüttüğü analize göre, Lumma’nın bulaştığı uygulamalar arasında Chrome, Firefox, Edge ve Notepad++ gibi yaygın yazılımlar yer alıyor. Yazılım, sistemlere sızdıktan sonra kullanıcı bilgilerini toplayıp siber suçlulara iletiyor.

Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Güncellemeleri sadece yazılımın resmi internet sitesinden yapın,
  • Reklamlar aracılığıyla uygulama veya güncelleme indirmeyin,
  • Microsoft Defender gibi güncel antivirüs programları kullanın.

Özellikle Microsoft Defender’ın, LummaC2’yi tespit edebildiği belirtiliyor. Bu sebeple kullanıcıların sistemlerini bu araçla taranması öneriliyor.

Related Posts

İnternet hızında dünya rekoru: Saniyede 1 milyon GB internet hızına ulaşıldı

Mevcut veri aktarım hızları yeni teknolojileri desteklemek için yeterli değildir. Fakat yapılan yeni bir test, aynı zamanda internet hızında bir dünya rekorunu getirdi. İşte akıllara durgunluk veren bir çözüm.

Uzaydan gelen gizemli sinyal: Her 44 dakikada bir tekrarlanıyor

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta tespit edilen ASKAP J1832-0911 adlı kozmik nesne, daha önce benzeri görülmemiş şekilde her 44 dakikada bir 2 dakika boyunca hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yayıyor.

WhatsApp’a medya merkezi geliyor

WhatsApp, Web sürümüne kullanıcıların işini kolaylaştıracak yeni bir özellik eklemeye hazırlanıyor.

Helldivers 2’de Meatballs kâbusu

13 Mayıs’ta Singularity Party’ye yapılan sürpriz saldırıyla birlikte Helldivers 2 evrenine yeni bir düşman birimi eklendi. Illuminate fraksiyonuna ait olan bu birim, Fleshmob ya da topluluk arasında bilinen adıyla “Meatballs”, oyunun dengesini …

Muhammed Ali Kalay Manisa’nın gururu oldu

Yunusemre Belediyespor’un güreşçisi Muhammed Ali Kalay, Düzce’de yapılan Okul Sporları Küçükler Grekoromen Güreş Türkiye Birinciliği’nde gümüş madalya kazandı.

Apple’dan 20. yıla özel “cam levha” iPhone

ABD merkezli teknoloji devi Apple, iPhone’un 20. yılına özel devrim niteliğinde bir model üzerinde çalışıyor.